person-looking-searching-clean

Foto: https://www.pexels.com/photo/person-looking-searching-clean-2371/

Nii, ütlen kohe ära, et häid uudiseid mul ei ole! 😀 

Üks oli. See, et rootsi keeles on null käänet. Aga kuna praktikas teeb see kõik veel keerulisemaks, siis on see lihtsalt platseebouudis. (Kui Belgia võidaks, siis oleks Horvaatial hiljem suuremad võimalused, aga see pole vist ka uudis…veel.)

Igatahes juhtus siis see, mida ma ammu kartsin. Mind visati köögist välja 😀

Täiesti akna alla õue kohe. Tegin väljast kööki isegi pildi, aga ei hakka seda postitama, sest köögi turvaosakond naerab sel nõnna laialt, et kogemata võib jäädagi mulje, et meil on siin mingi ilgelt lõbus pereidüll ainult. No ei ole no!

Ma mingi hetk tegin teise riiki kolinute tüüpvea ja hakkasin Rootsis Eesti toidukultuuri tutvustama vist veidi liiga suure hooga. Täiesti kenasid kodutoite tegin, hakklihakastet ja peedi-küüslaugu salatit ning sadat muud sakuskavaagnat. Vanaema oleks uhke olnud, ma arvan.

Hungern är bästa kryddan (kõige maitsvamaks muudab toidu nälg) ehk eesti keeles siis: nälg on kõige parem kokk no. Ja nii ma suures näljas jätkasin järjest julgemalt isegi vorstikastme ja kartulisalati ja pannakatega, muidugi.

Kuni ühtäkki märkasin mingi päev, et millegipärast mingeid korrapäraseid rõõmuhõikeid kuskilt söögilaua avarustest vastu ei kajanud (no kui mu enda omad va). Ainult mu isiklikud kaks eestlast küsisid aina juurde midagi. Hästi kasvatatud inimezed, peaks mainima!

Köögi turvaosakond vaatas lapsi haledal pilgul ja arvas, et kõrbenud sibul ON hea toidu juures mingi argument, kuigi mitte positiivne, ning kiitis vaeste laste kulinaariaalast kohanemisvõimet.

Ja siis pika nurumise peale tuli välja, et ei ole nii, et iga toidu peale kirtsutatakse nina ja miski ei maitse. Et pannakad ja kartulisalat on ikka megahead! Viimane pidavat isegi meelepärasem olema kui Karl Gustavi järeltulijate oma siin. Kuni hetkeni…

…no ma kunagi kuulsin (olen ju rääkinud, et kuigi mulle eriti kokata ei meeldi, siis mingid meistrivõistlused kokanduses, mida mainstream meedia üle kannab, on küll pinget tekitavad spordialad 🙂 , no ja ju ma sealt siis kuulsin…või nägin unes või midagi) et igas soolases toidus peaks üliterake suhkrut ja magusas siis vastupidiselt soola olema. Ja ma olen seda normaalsuse piires kohusetundlikult praktiseerinud. Ainult et rafineeritud suhkru asemel kasutan pärismett no. Ma pole lihtsalt seda varem ruuporiga üle köögi raporteerinud. No ja kui turvaosakond avastas, alguses kahtlustades meepurgi välkumist rohelise salati kohal, et ma tõepoolest ja päriselt kasutan mett ka kartulisalatis, siis see nägu no…

…ma vaatasin vastu, et kas astusin koraani peale või midagi?…miks ma seda peaksin tegema?… Mulle koraan täiega meeldib! Ma avastasin sealt igast huvitavaid tähe-numbrikombinatsioone ja lingvistilist teadust…(aga no see vist kalduks teemast kõrvale nüüd).

Ja siis ma selle köögiveto saingi. Igal juhul kasutasin ma hiljem mehe palvel McDonaldsi poole sõites esimest korda millegi tellimisel pikemat täislauset. Tellimus sisaldas ka sõna “smuuti”. Mina ei tea, kuidas see ekstra S sinna lausesse sattus, igal juhul ei naeratanud teenindaja ja mees kõrvalistmel mitte imeilusa päikese loojangu ja kajakakisa peale, vaid selle peale, et ma olevat küsinud “kahte mustust”.

Tundsin end kui “nu har du skitit i det blå skåpet!” (nüüd on sul sitt sinises kapis) ehk eesti keeles “nüüd oled ennast natuke narriks teinud”. Aga mitte kauaks.

See va mees oli eriti õnnelik, sest see puhtuse teema hakkab mind juba täiesti hulluks ajama. Ja käsi südamel, ma olen ületanud kõikide friikpuhtusvondervumenite võimed oma meelest…aga kui…

…no ainuke mäng, mida ma tõesti ootasin…

see kui Rootsi inglastelt kotti sai…

…ma peaaegu ostsin tervele perele kollased särgid ära, saate aru!…

(kuigi olgem ausad, mitte kumbagi mäng erilist elevust ei tekitanud, et need 2 väravat, mis saadi, oli nagu mingi õhku kinni jäänud üllatusmoment ilma uaaauuu-ta…nigu vutikonservi avamine…et näe, on jah sokkerisprotid karbis…aga mingit ägedat süldipidu kokkuvõtvat võileiba keegi ei kavatsenudki tegema hakata lõpuni välja)…keset mängu avastas mees, et meil on täna pesuruumi appointment ju.

 

???????????????????

Ja siis veel kord:

????????????????????????????

Vaatasin teda kui pidalitõbist…tegelikult ma ikkagi haiget ja kannatavat inimest nii lõikava pilguga ei vaataks…aga see on võimatu…seda ei anna seletada…Ja kui me tavaliselt toimetame koos, siis ta nagu ei kavatsenudki oma kutsusilmi telekalt ise tõsta.

Mida ta ei oodanud oli see, et ma tõesti saba lehvides läksin ka siis pesuruumi hoopis, samal ajal kui teistel mängust midagi oodata…ei olnud…ja vaadata õigupoolest mitte. No seda ta muidugi ei teadnud, et mul on salaäpp, kust ma kõiki eesti ja paljusid Eestis näidatavaid saated koht-punkt kohe kätte saan (ja vajadusel isegi järelvaatan). Kommentaatorite eurovisioonil eesti omadele 24 punkti…sest neil ei tulnud asja isiklikult võtta ja nii nad suutsid isegi pisut igavavõitu show energiat täis puhuda. Nagu yeeee! no.

No ja meil on seal pesuruumis veel ka kuivatusruum. Vaese inimese saunamõnud annab välja. Nii ma üliaeglaselt nautisin eestlaste kommentaare mängule ja riputasin juba pestu kuivama ning sortisin uut masinatesse. Megaaeglaselt. Nii mõnus hakkas, et ainuke mis puudu jäi, oli lummehüppamine. Aga mis sa ikka enne õhtut hüppad. Küll piisava mõnulemise peale lumi ise kohale sajab. Ja seal ta korraga oli, et kus sa oled, varsti hakkab Horvaatia mäng juba (mida nad siis tegelikult väga vaadata tahtsid, otsustades pragude järgi elutoapõrandas…päriselt nad hüppasid võidu puhul püsti ja värki ja puha…ja nu…oli jah natuke pingelisemaid olukordi seal, pidin minagi tunnistama/ kunagi mu mees ütles, et ta eriti ei vaata jalkat…kujutagem vaid ette, milline ta siis veel on, kui ta seda vaatama hakkab :D)…no et tule juba, kohe jõuavad külalised ja. Ütlesin, et ei saa, naabritega räägin, et sulle üllatust teha.

Ma lihtsalt teen selle ühel päeval ära. Kogun facebooki kaudu kohaliku kommuuni mustad sokid kokku ja laotan põrandale laiali. Mind juba noorena huvitasid need keemiatunnid rohkem, kus reaktsiooni tulemusena ikka tossu tõusis 🙂

Anyway. Muidu on kõik rahulik. Kahel suuremal mehel on luud haiged miskipärast. Nad oma meelest mängivad jalkat küll nii hästi ja õigesti juuuuu….

Mees isegi palus kõik toidukriitiku patud andeks mo käest ja võttis veto maha, et natuke massaaži saada.

Nii et oleme ilusad edasi 💕🌹

P.S Siin aga üks (endiselt) meie eesti lemmiklugudest. Tõenäoliselt laulis mo mees seda, kuni ma saunas mõnulesin 😉

Leave a Reply

%d bloggers like this: